Acasă > Generalitati/stiri, Logistica > CNP-ul ei de factura

CNP-ul ei de factura

decembrie 8th, 2009

Azi am dat iar de un articol care spune ca nu e necesar CNP-ul pe facturi si care argumenteaza asta citand raportul ANSPDCP pe 2008 unde scrie ca nu exista prevederi legale care sa ceara CNP-ul.

Raportul respectiv e un exemplu tipic de document emis de o autoritate a statului roman. Bogat in extrase din legi. Si complet lipsit de utilitate.

Sa zicem ca vinzi online si crezi ca in acel raport vei gasi raspunsul la aceasta intrebare simpla: este sau nu necesar sa ceri CNP-ul? Pai hai sa citim un pic din admirabilul document.

 • Pe pagina 25, sectiunea privind comertul online incepe cu ceva bla bla. Apoi constata ei ca orice client poate sa-si faca un cont cu username si parola ca sa poata comanda online… mai sa fie.
 • Mai constata ca se cer diverse date printre care CNP-ul. Si aici incepe alba neagra. Mai intai spun ca reprezentantii firmelor investigate sustin ca se cere CNP-ul pentru facturare. Mai apoi spun ca altii nu cer CNP-ul pentru facturare. Mai spun ca unii au luat amenda pentru ca nu au explicat de ce au cerut CNP-ul.
 • Si incheie ‘apoteotic’ capitolul cu fraza: Faţă de dispoziţiile Legii nr. 677/2001 şi având în vedere că nu s-au identificat prevederi în Codul Fiscal, care să se refere la obligativitatea colectării CNP-ului beneficiarilor unor produse sau servicii în legătură cu emiterea facturilor fiscale, Autoritatea de supraveghere a solicitat punctul de vedere al Ministerului Economiei şi Finanţelor cu privire la existenţa unor dispoziţii legale exprese privind colectarea CNP-ului în scopul întocmirii facturilor fiscale, în sensul asigurării respectării legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. Cu alte cuvinte ei fac controale si dau amenzi dar de fapt nu stiu daca trebuie cerut sau nu CNP-ul.

Ce rezulta din ce am citit in acel raport?

Cei de la ANSP habar nu au daca trebuie solicitat CNP-ul si merg dupa ureche. Daca le spui ca e pentru facturi e OK. Daca le spui ca nu e necesar pentru facturi iei amenda.

Ei nu sunt capabili sa iti spuna daca este obligatoriu sau nu sa il colectezi. Nu sunt capabili sa interpreteze legea dar fac controale si acolo se ghideaza dupa cum bate vantul.

In loc sa-i informeze pe cei controlati ca fac bine sau rau ce fac ei aplica amenzi unde pot si merg mai departe.

Raportul ne lasa in suspans si nu mai spune ce raspuns au primit.  Ne spune insa Bogdan, autorul articolului, care a avut curiozitatea sa ii intrebe:

” Din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, conţinutul facturilor este reglementat de art. 155 alin. (5) din Titlul VI din Codul fiscal, care transpune art. 226 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.
Printre informaţiile obligatorii menţionate la acest articol nu figurează înscrierea CNP ului persoanelor fizice.
De asemenea, în ceea ce priveşte celelalte impozite prevăzute de Codul fiscal, respectiv impozit pe profit, impozit pe venitul microinteprinderilor, impozitul pe venit, impozite şi taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenţilor, impozit pe reprezentanţe şi accize, vă comunicăm că nu sunt prevederi prin care să se stipuleze colectarea CNP ului clienţilor în scopul întocmirii facturilor fiscale”

Un alt exemplu de raspuns inutil si chiar daunator pentru cine face greseala sa creada ca asta inseamna ca nu trebuie trecut CNP-ul pe factura.

Ce spune de fapt acest raspuns? Ca nu scrie in lege ad literam ‘CNP’ (cod numeric personal).

Ce nu spune acest raspuns? Ca legea cere un cod unic de identificare pe factura. Nu-l nominalizeaza ca CNP. Ii spune generic cod unic pentru a se referi si la persoane fizice si la persoane juridice. Dar il cere.

Si ce alt cod unic de identificare mai exista pentru persoanele fizice in afara de CNP? Niciunul. Seria si numarul de buletin sunt o varianta, folosita ocazional. Insa ele se modifica periodic deci nu corespund cerintei de cod unic deoarece aceeasi persoana poate avea zi o serie de buletin si maine alta daca tocmai i-a expirat actul de identitate.

Concluzia

Trebuie sa treci CNP-ul pe factura. Chiar daca asta inseamna ca ANSP… o sa-ti ceara sa fii inregistrat ca operator de date personale (oricum trebuie sa te inregistrezi). Si chiar daca asta inseamna ca unii clienti nu vor comanda de la tine.

Alternativa e sa-ti asumi periodic o amenda in caz de control. Desigur ca poti sa faci un calcul la rece si sa constati ca daca nu ceri CNP-ul iti cresc vanzarile cu x% si asta acopera si amenda. Decizia iti apartine.

Personal am optat sa cerem CNP-ul ca sa nu stam la discutii si negocieri cu autoritatile. Cata vreme nu il folosim decat la emiterea facturii si nu ne deranjam clientii cu SMS-uri de ‘la multi ani si mai treci pe la noi’ mi se pare o solutie perfect acceptabila pentru ambele parti.

Edit (10/04/2010)

un nou punct de vedere oficial pe aceasta tema care sustine ca nu mai este nevoie de CNP pe factura. De data aceasta formulat mai coerent si concis (chiar daca are ‘disclaimer’ ca nu e opozabil tertilor). Ca urmare am decis sa scoatem campul de CNP din zona de date de facturare.

Acelasi document precizeaza si ca nu mai este nevoie sa se treaca datele persoanei care a intocmit factura.

Popular: 2%

Generalitati/stiri, Logistica ,Vrei sa primesti informatii doar pentru abonati si notificari atunci cand public un nou articol? Aboneaza-te* = camp obligatoriu

powered by MailChimp!
 1. decembrie 14th, 2009 la 21:22 | #1

  salve Mihai! Cu permisiunea ta invit atat pe tine, cat si cititorii tai sa comentati acest subiect aici: http://flaviusv.wordpress.com/2009/12/14/cnp-si-cumparaturile-online/

 2. februarie 19th, 2010 la 13:03 | #2

  Persoana fizica simpla NU este impozabila. Ca o concluzie, NU este nevoie de CNP de la persoana fizica simpla, fiindca aceasta NU isi poate deduce TVA sau alte taxe.

  Daca persoana fizica ar fi impozabila, unde s-ar inchide cercul TVA-ului, daca nici clientul final nu l-ar plati? Si daca persoana fizica nu este impozabila, la ce bun CNP-ul pe factura?…
  Art. 155 lit. 5 al. f din Codul Fiscal:
  “denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor (…)”. Atât!

  Va rog un raspuns la intrebarile de mai sus.

  Cu multumiri,

  Andrei Cosmovici

 3. februarie 19th, 2010 la 14:23 | #3

  Teoretic si logic pare ca ai dreptate deoarece inteleg ca de la 1 ianuarie sunt niste modificari in sensul ca acum se vorbeste de ‘persoana impozabila’.

  Problema mea este insa ca definitia persoanei impozabile este destul de vaga in sensul ca nu exclude clar ca o persoana fizica nu este persoana impozabila (cel putin nu am gasit eu un astfel de text).

  Ba mai mult, documentul dat de ANAF – citat in blogul de mai sus – pare sa nu clarifice deloc problema.

  Spune ca se cere cod de inregistrare daca persoana este impozabila sau este persoana juridica neimpozabila. Adica nu raspunde de fapt.

  Ori daca MF evita sa confirme sigur ca asa e (nu doar ca raspunsul e de fapt un citat, dar mai jos scrie clar ca raspunul nu are nicio valoare si nu e opozabil unui tert – deci e cum ar veni o parere personala, o opinie, o presupunere, o discutie la o bere intre x si y), personal nu vreau sa fac experimente pe banii mei ca sa descopar daca e sau nu nevoie de CNP.

 1. decembrie 14th, 2009 la 21:10 | #1