Acasă > Generalitati/stiri, Logistica > Faci reclama pe Google? Repede cu dosarul ca altfel te paste o amenda de 50k RON

Faci reclama pe Google? Repede cu dosarul ca altfel te paste o amenda de 50k RON

Update 25.06 – vezi la final

Din ciclul ‘noi intai tragem si apoi vedem ce am nimerit’ guvernul a mai gasit o modalitate de a ne convinge ca e format din incompetenti. Ca sa scada evaziunea la TVA pentru importurile de alimente au decis ca fiecare ‘persoana impozabila’ care face achizitii intracomunitare de produse sau servicii sa fie inscrisa intr-un ‘registru unic al operatorilor intracomunitari‘.

Din nefericire insa si reclama pe Google sau inregistrarea unui domeniu folosind o firma externa, sau un cont de gazduire undeva in Europa inseamna tot achizitii intracomunitare. La fel daca doamne fereste cumperi pe firma carti de pe Amazon UK.

Asadar daca dupa 1 iulie 2010 vrei sa continui sa cumperi sau sa vinzi orice din/in spatiul UE va trebui sa faci un dosar care sa contina cerere de inregistrare, cazierul judiciar al asociatilor si administratorilor si ‘alte documente doveditoare care vor fi stabilite prin Ordin al presedintelui ANAF‘.

Termenul limita este 1 iulie 2010 si nerespectarea obligatiei de inscriere atrage amenzi intre 50.000 si 100.000 de RON si confiscarea mijloacelor de transport al bunurilor (sic – adio conturi de hosting aduse in portbagaj si domenii .eu ascunse in portiera).

Intrucat guvernul recunoaste ca aceste prevederi contravin legislatiei Uniunii Europene, ordonanta va avea o perioada limitata de aplicabilitate. Mai exact, aceste masuri vor fi aplicabile in perioada 1 iulie 2010 – 31 decembrie 2011.

Mai multe detalii aici.

PS: Urmatoarele alegeri sunt abia in 2012…

Update (25.06.2010): S-a publicat ordonanta in monitorul oficial 421 din 23.06.2010 si cererile se depun incepand cu 1 iulie iar registrul operatorilor intracomunitari se infiinteaza incepand cu 1 august.

Amenda pentru efectuarea de operatiuni fara a fi inscris este doar intre 1.000 si 5.000 RON (art. 7 alin.2), nu intre 50.000 si 100.000 cum se anunta anterior.

Popular: 2%

Generalitati/stiri, LogisticaVrei sa primesti informatii doar pentru abonati si notificari atunci cand public un nou articol? Aboneaza-te* = camp obligatoriu

powered by MailChimp!
 1. iunie 2nd, 2010 la 10:02 | #1

  Eu nu inteleg in care dintre categoriile mentionate de articolul sursa intra reclama pe Google: „cereale, plante tehnice, legume, fructe, flori, carne, preparate din carne, peste, preparate din peste, fructe de mare, zahar sau materiale de constructii”.

  Mai ales ca Google din cate stiu nu este inregistrat in UE, deci nu e un operator „intracomunitar”.

  Te rog, daca ai mai multe surse pt articol, ma intereseaza sa ma documentez in continuare.

  Multumesc

 2. iunie 2nd, 2010 la 10:59 | #2

  Daca citesti mai jos in articolul respectiv o sa gasesti asta:

  „Acest registru va cuprinde toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care efectueaza operatiuni intracomunitare, prin operatiuni intelegandu-se atat livrari/achizitii de bunuri cat si servicii intracomunitare primite sau prestate.

  Astfel, inainte de efectuarea unei operatiuni intracomunitare, orice persoana impozabila va fi obligata sa solicite inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari. Aceste prevederi vor fi obligatorii incepand cu 1 iulie 2010, cererile privind inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari puand fi depuse incepand cu 1 iunie 2010. In vederea inscrierii in registru, persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile vor depune la organul fiscal competent pe langa cererea de inregistrare, si cazierul judiciar al asociatilor si administratorilor, precum si de alte documente doveditoare care vor fi stabilite prin Ordin al presedintelui ANAF.”

  Iar mie facturile Awdords imi vin de la Google Irlanda si din cate stiu in general firmele romanesti sunt facturate de Google din Irlanda.

  N-am apucat sa o intreb inca pe contabila dar sunt destul de sigur ca si daca vinzi produse/servicii in UE trebuie sa fii inregistrat (avand in vedere ca operatiunile acopera si livrarile de bunuri si servicii, nu doar achizitiile). Deci teoretic orice magazin online care vinde si in UE trebuie sa se inregistreze.

 3. august 12th, 2010 la 10:15 | #3

  Sa inteleg ca daca eu pana astazi nu m-am inregistrat si am efectuat deja o plata in luna August, sunt pasibil de amenda, daca merg sa ma inregistrez acum?

  Felicitari de articol! Este un articol bun.
  M-am abonat acum la newsletter-ul Site Lab

 4. august 12th, 2010 la 11:11 | #4

  Teoretic da. Dar mai bine vorbeste cu contabila/contabilul ca sa iti spuna exact cum se aplica.

  Mai exista inca o noutate (sau poate nu e noua si am aflat eu tarziu de ea). Daca esti platitor de TVA la 3 luni si achizitionezi produse din EU devii platitor lunar de TVA. Chiar daca e vorba de 1 produs de 1 euro care reprezinta 0.001% din cifra ta de afaceri.

 5. a.
  a.
  martie 2nd, 2012 la 23:52 | #5

  Mai e valabila treaba asta ?

 6. martie 3rd, 2012 la 00:04 | #6

  Cred ca da. Nu am auzit sa nu se mai aplice. Dar vorbeste cu cine iti tine contabilitatea ca sa verifici.

 7. iunie 17th, 2012 la 11:32 | #7

  Vai de capul nostru. in ritmul asta nu stiu cine mai are curas sa porneasca o afacere in RO. Ne mai miram de ce pleaca toti!

 1. Nici un trackbacks momentan.